Friday, September 12, 2014

.::Video Untuk Muhammad::.

MasyaAllah..Allahuakbar..

Dah 2 tahun x usik blog ni...

Assalamualaikum..(smpai lupa bg salam..)

LAMENYA....sy x hapdate blog ni..berabuk xyah citelah..5inci dah tebalnye..mmg kena pakai heavy duty vaccum..

Banyak sgt nak ken hapdate..

Sebelom aktiviti hapdate ni datang enjoy dulu video ni k.. khas untuk anak ibu MUHAMMAD ASYRAF HADIF BIN ABDUL HAMID (tetiba dah ada bby laen kan..sblm ni x penah hapdate)kihkih..

video

Monday, February 13, 2012

.::I got my prize::.


Alhamdulillah..last 2 week sy da dpt hadiah saye..

Hadiah pe ek???
Hadiah yg d pos oleh dsg group sdn. bhd.

On December last year sy telah menang contest dr Motherhood Made Easy with Pet Pet .
Just create a simple testimonial by Petpet Easy Start n I'm announced as one of the winner.. Alhamdulillah..rezeki dudek..
So ape yg saye dpt as a winner.. Saya dapat pampes Pet Pet n Babylove Night..pek yg besar..
Tapi..pampersnyer msh x dbuka sbb budak dudek dah pandai potty sndiri..huhu..
Neway tqvm to DSG n Petpet..

Monday, January 30, 2012

.::Kembali Bersiaran - - Come Back::.


Assalamualaikum...

Fuhhhhhhhh!!!! Huk..huk..banyaknye habuk kat blog neh...lame sungguh x bersiaran..hehe..sy manyak bizi...huhu..since bln 8 thun lepas saya x hapdate kan.. Sampai kan shoutmix tu dah x leh beoperasi..hampagas betullah...

So..sy nk backdate cite2 lame yang x dihapdate..w/pon da basi sebasi2nye..tetap nk hapdate gak..haha...


let's read my readers....**poyos (me)

  • Oktober - Was my 28th birthday.. emmm...Alhamdulillah Allah masih lagi memberi saya peluang bernafas dimuka bumiNya...mudahan2 sy diberi kekuatan n kemudahan dalam menjalani kehidupan seharian bersama keluarga tersayang... Aameeen..... Tq gak 2 my hubby 4 the present that he gave.. Since we became a fren.. I never bought this items but presented by him..n tq also for the dinner..tq dear..
  • November - Disember - Dua bulan yg sgt penuh dengan aktiviti di kolej.. Really pack schedule..

10 Nov 2011: Seminar Kelestarian Warisan Nasional KK Wilayah Perak. Sy terlibat sbg s/u program..then also as a participant.. dengan pembentangan poster pd hari kejadian..huh..mmg penat.. Guess what .. ex-cekgu sejarah sy masa form 4 n 5 dulu pon attend seminar neh.. Pulak tu die masih kenal ngn anak murid die ni..so amazing..dah 11 tahun tu..

24-25 Nov 2011 : Talent Development Clinic di kolej as a Jawatankuasa buku program.. so kerje design mendesign banner n buku program lah kan..

5 Dec 2011: Karnival PL1M as a Jawatankuasa Jemputan..punye ler payah time ni nk jemput Menteri Pengajian Tinggi.. time UMNO tgh bersidang lak tu..huhu..

12 Dec 2011: Innalillah..Abg ipar sy @ suami k.long saya telah kembali ke rahmatullah.. Ajal maut x kira tua muda.. Yg tetulis akan tetap terjadi.. Saya cuma boleh beri kata2 semangat utk anak2 buah n kakak sy..tp sy rasa memang berat utk mereka lalui.. So..Along, Afiq, Iqa n adek2..be strong k..antie syg semua.. Al-fatihah....

21-23 Dec 2011: Audit aset KPT..yg ni mmg tiap2 tahun bikin sakit kepala..bukan pe..nk menjawab tu yg pening..tp yg ptg dah lepas okeh..:)



27-29 Dec 2011: Vacation..haruslah kan sb dah penuh schedule kena ade vacation..barulah release n relaks..hehe. Kali ni kami 1 family + PIL g Port Dickson n stay kat Permaisuri Resort.. Yg paling happening tentulah dudek n kakak kan.. ibunya tumpang suku kaki jer..haha..ade pecaye????

Cukup lah kot.. till end of the year 2011.. for this year memandangkan still in January kena start active berblogging at least once a month..ade yakin???hehe...wait n see...not a promise but just a hope..*wink *wink. Full Stop...lalalalala..


Thursday, August 11, 2011

.::Mega Site of bible studies bila anda tersilap taip address blospot anda::.


Assalamualaikum rakan2 bloggers..

Tahukan anda..apa yang terselindung di sebalik tapak blogger yang saya dan jutaan rangkaian lain gunakan ini.. Ini saya dapat dr rakan seofis saya..dan saya pon rasa dah x best utk menulis @ me'exercise'kan jari jemari saya disini..

Cuba ikuti langkah ini pada laman blog anda.
1. Taip address blogspot anda tanpa huruf s pada perkataan blogspot.
cth: thelittlecaliphs.blogpot.com

2. Anda akan lihat paparan yang sama ini pada setiap address yang berlainan

Jadi jika kite tersilap menaip address blogspot kita sudah tentu kita akan membuka laman bible ini..

Jadi saya sudah terfikir-fikir untuk menukar tapak laman blog saya kepada tapak blog laen demi kepentingan agama saya..

Rakan2 bloggers macamana???

.::Saya risau bile anak saya batuk::.



Salam semua...

Alhamdulillah arini dah 12 Ramadhan..semoga puase saya sepanjang ramadhan ni akan diberkati Allah..Ameen....



Back 2 my topic 4 this n3...saya risau bila anak saya batuk..em..ini mmg masalah biase 4 our kids..tp inilah yg menjadi fobia kpd saya..

nape saya fobia..sb sy x nak anak saya a.k.a Humairah@Kakak admitted again coz of her pneumonia..Saya mintak dijauhkan Ya Allah..
Semalam ms saya balik keje Humairah batuk x henti2 n muntah 3x smpai waktu bebuka.. saya mmg dah x keruan.. nk g klinik time bebuka msti dr pon nk bebuka.. so lepas jer berbuka puase dgn keadaan kelam kabut saya terus bawa anak saya ke klinik 1 Malaysia.. saya saje nk try amik ubat kat sana coz sblm ni humairah dah 3x pegi klinik swasta tp batuk die still same n smlm jd lebih teruk.. Then bila smpi sana klinik tu tolak plak suruh saya g Hospital...huhu..saya sgt trauma k..saya takut humairah kena admitted lagi..bukan saya x percaya pada hosptal kerajaan.. tapi saya jadi fobia bl anak saya menagis merayu2 panggil "Ibu" ms dorg amik darah nk cucuk
antiobiotik..saya tau die sakit.. dan saya x suke bila nurse marah2 bila die nanges..sy pon akan nenges..wa.......... anak saya masih kecil..die nanges sb die saket..nape nurse x faham!!! Tapi apa yg saya dpt dr pemerhatian saya sepanjang admitted bersama humairah..senior nurse lbh berkuase dlm wad tu..doctor pon kena marah..huhu..tp x semua nurse camtu..ada jugak yg baek n caring..dan doc yg merawat humairah sgt baek..(thnx 2 dr azman)

So lepas call En. Hubby saya decide jgk bawak Humairah g klinik swasta.. Biarlah bayar mahal pon.. bila jadi cmni mulalah saya fikir nak duduk kat Nilai kembali.. kalau humairah x sihat saya leh refer ngn paed die Dr. Nazim kat Az-zahrah.. since die lahir itulah paed yg sesuai dgn die.. sgt smooth dr tu bekerja.. Mudah2an Allah mudahkan urusan saya agar dapat duduk sana kembali.. Tolong doakan saya..*sedey *sedey

I don't want dis situation repeated again..

Wednesday, August 3, 2011

.::Disappoinments as a FTWM::.

Assalamualaikum...

4 the previous n3 saya ade nk kongsi cerita sedey as a Full Time Working Mother (FTWM)..then sy dah lupakan cerita sedeh tu even mmg sy x boleh padam dr memory sy..and it's appear again and again...

saya x tau nk bermula dr mana but it's still make me sad..

Kalau boleh mmg saya nk jdi SAHM..tp saya keje kerana ibadah..tanggungjawab saya kepada Allah..knp masih ada lagi orang pertikaian kerja saya.. Kalau saya diberi peluang nk jadi SAHM mmg saya nak..sy boleh jaga anak2 saya sepenuhnya drumah..sy boleh wat keje umah sepenuhnya...dan x de org akan pertikaikn saya lagi..sb sy bekerja saya kena duduk jauh ngn suami..sb sy bekerja saya kena keluar berkursus..saya x nk semua tu..

Sb sy duduk bejauhan ngn suami ada org yg saya sgt hargai marah sy n kate sy x penat jg anak2 tp suami yg penat sb berulang alik..sgt pedih kate2 tu..tp sy telan juga..sy tetap pertahankan hak saya..sy rungsing bile soalan yg same beulang ditujukan kpd saya.."bila nk pindah" . Saya bukan boleh buat magic..esok sy dah leh pindah duduk besama suami..klu saya ade magic mlm ni jugak saya nak pindah..sy dah usaha..hanya Allah yang layak menentukan segalanya..

Sb saya bekerja juga orang akan pertikaian bila sy selalu kena pergi kursus @ meeting.. Saya x suka semua tu..tp ade ke org yang memahami saya..stp kali kena keluar, hati saya mmg sgt2 rungsing..dlm fikiran saya hanya anak2..xkan sya nk hntr anak2 sy kol 5 pg ke rumah pengasuh..smpi menangis sy merayu kat driver mtk amik dekat ngn rumah sb sy x nk hntr anak2 sy kol 5 pg krn sy perlu pegi ko ofis dahulu.. ade ke org yg faham keadaan saya..sy x nak semua tu..sb tu kdg2 saya rasa baik saya jadi SAHM...

Saya kerja niat membantu keluarga..saya x mintak ape2 pon dr sesiapa...anak2 saya membesar bersama saya hampir 90% dr kehidupan mereka sehingga sekarang... dr kecil..sehingga 3 thun lbh saya besarkan mereka wlupon suami sy jauh.. sy x mtk belas kasihan sesiapa..sy x mtk duit sesiapa..sy guna duit gaji saya sb SAYA BEKERJA..

Mungkin ini luahan hati sy yg terbuku slama ni..anggaplah ia cuma dongengan yang x perlu difikirkan kesudahannya..saya sekadar menulis dan meluahkan dgn menaip di ruang kosong ini...saya percaya stp yg berlaku pasti ada hikmahnya.....sy x penah menyesal dengan takdir Ilahi....




Nota: Saya baru jer habis menghadiri Kursus Penulisan siang tadi...agak2 bleh x saya tulis artikel..haha..dan sy teringin nk tulis buku "Ibu Upah Susu"...more in breastfeeding issues.. agak2 ade x penerbit berani nk amik karya saya..hiiiiii...

Monday, July 11, 2011

~Currently @ UUM~

Salam semua...

Pe kabo?? lamenye sy x hapdate blog nih..berabuk dah..
Kebizian melanda lagi..almost 2 months kan...+ - sikap m***s pon ade..haha.
Skrg sy dalam mood miss my kids very much..rindu..rindu..2 minggu saya berjauhan sbb berkursus KIPA utk mendapat pengiktirafan pendidikan..
2 minggu @ 14 hari menginap d University Inn.. So far tempt ni ok..selesa.. cam bilik hotel...kami dapat bilik VIP lagi..*suke *suke

Cume sy rase sy semakin tua coz susah dah nk terima input masa dalam kelas..camne sy nk smbung smpai Phd ne..cam xde hrpn je..tapi cite2 ttp ade tau..

Mase g ke kelas sy tetibe rs rndu ms zaman university dolu2...bejalan kaki ngn kawan beramai2..cop duduk tmpt belakang dewan kuliah..opss..dolu sy bukn suke dok depan ke..sudah tukar ka..ha3

setiap kali ke kuliah kami panjat 65 anak tangga tau..tapi x jamin leh kurus sb kami mkn 5x sehari.. rase cam x luak jer lemak2 tuh turun naek tangga..

hopefully saya leh terus n habiskan kursus ni dengan lulus n jayanya coz sy x nak tinggalkan kakak n dudek + hubby lame2 lg...*nanges *nanges...

Sebelum bertolak dtg cni..on saturday sempat celebrate birthday my little dudek..dah 2 taun anak ibu tu..jap jer kan..tp die blom sedia nk bby lgi..betul ke ni??
BETUL.. coz klu ty die nak bby x (tunjuk bby org) die kate "anak"(taknak)..tp klu ty nk bby (tunjuk doll) die kate "nak aby"..betullh tu..n die till kate die bby lagi.."ni aby" sambil tepuk dada die..:)

Oklah..pjg dah n3 neh..sebelum saya menutup penulisan saye..hehe..ayat poyo.. Ibu nak wish Heppi Besday 4 my little "aby" . Harapan ibu semoga adek jadi anak yg solehah, cerdik, pandai, taat perintah Allah, ibu n ayah..Semoga adek dikurniakan kesejahteraan, dmurahkan rezeki dan mendapat keberkatan dr Allah SWT.. Ibu sayang adek sgt2..x terucap ng kate2..love u till ends..

4 nx n3 ibu akan share pic besday adek..
© .::The Little Caliphs::.